DELPHIN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
DELPHIN


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
İstatistik
Konu Yazan GöndermeTarihi
Paz Ağus. 30, 2009 5:57 am
Perş. Haz. 18, 2009 2:24 pm
C.tesi Haz. 13, 2009 3:42 pm
Cuma Haz. 12, 2009 11:53 pm
C.tesi Mayıs 30, 2009 5:34 am
C.tesi Mayıs 30, 2009 4:47 am
Cuma Mayıs 22, 2009 5:16 pm
C.tesi Mayıs 16, 2009 8:34 am
Perş. Mayıs 14, 2009 6:55 pm
C.tesi Mayıs 09, 2009 10:04 am
Çarş. Mayıs 06, 2009 12:49 pm
Ptsi Mayıs 04, 2009 2:29 pm
Cuma Nis. 24, 2009 9:10 am
Cuma Nis. 24, 2009 5:57 am
C.tesi Nis. 11, 2009 11:47 am
Cuma Nis. 03, 2009 4:35 pm
Paz Mart 29, 2009 11:22 am
Salı Mart 17, 2009 2:18 pm
Perş. Mart 12, 2009 7:15 pm
Salı Mart 10, 2009 11:49 am

 

 Etin üzerine soda saatli bomba

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
tatardayı
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
tatardayı


Erkek Mesaj Sayısı : 586
Yaş : 58
Location : Denizli
Kayıt tarihi : 31/12/07

Etin üzerine soda saatli bomba Empty
MesajKonu: Etin üzerine soda saatli bomba   Etin üzerine soda saatli bomba EmptyPaz Ara. 07, 2008 10:32 am

Etin üzerine soda saatli bomba




Etin üzerine soda saatli bomba 69260




Kurban Bayramı’nda
aşırı et tüketiminin yol açacağı sağlık sorunlarına karşı tavsiye
üstüne tavsiye. Eğer siz ‘Yediklerimi soda içip hazmederim diyorsanız’
yanılıyorsunuz!



07 Aralık 2008 09:38









Söz
konusu beslenme olunca her bayram aynı manzara karşımıza çıkıyor: Bol
akraba ziyareti, bol ziyafet, tatlılar, ikramlar; kısaca mide ve
sindirim sistemimiz tam bir işgalle karşılaşıyor. Hele ki Kurban
Bayramı olunca neredeyse dört öğün kırmızı et tüketiyoruz. Her ne kadar
‘can boğazdan gelir’ denilse de can, boğazdan gidebiliyor! Sadece kalp
ve tansiyon hastaları veya yaşlılar değil, sağlıklı olan herkes için
böylesi bir beslenme süreci ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. İple
çektiğiniz bayram tatiliniz
sağlık sorunlarıyla gölgelensin istemiyorsanız uzmanlara kulak vermelisiniz.


KURBAN Bayramı’ndaki dokuz günlük tatile, uzun
ziyaretler ve ikramlar eklenince midemiz açısından tehlike çanları
çalıyor. Adı üstünde, Kurban Bayramı; et, sofraların olmazsa olmazı...
Ancak protein kaynağı olarak vücudumuza pek çok faydası olan bu gıda,
tüketiminin artmasıyla beraber zararlı hale geliyor. Özellikle kalp,
tansiyon ve şeker hastaları için bu süreç riskli. Yüksek tansiyon ve
kalp krizi riski, tehlikelerden bazıları. Sağlık sorunu bulunmayan
kişilerde gastrit, hazımsızlık sorunu ortaya çıkıyor.

TEHLİKELİ İÇECEK

HazImsIzlIĞa
karşı soda içmek gerek diyorsanız, yanılıyorsunuz. International Hospital



İç
Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal uyarıyor: ‘Kişiler sodayı
içtiklerinde yediklerini hazmedeceklerini düşünüyor. Soda, gazlı bir
içecek. Geğirme sırasında hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı
kolaylaştırmaz. Soda kalp ve yüksek tansiyon hastaları tarafından
kısıtlı tüketilmeli. Çünkü soda mineral ve tuz içerir. Bu içeceğin
fazla tüketilmesi tansiyonun daha da yükselmesine yol açar!’

SANCI MI KRİZ Mİ?

DİYAFRAM
ve kalp midenin komşusu. Etin aşırı
tüketilmesi, gaz birikimine yol açıyor. Gaz sancısı nedeniyle mide
gerilince, sol göğse vuran ağrı, baskı ve kalpte ritim sorunları ortaya
çıkabiliyor. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılıyor. Kurban
Bayramı tatilinde hastanelerin acil servislerine en çok başvuru
nedenleri arasında gaz sancıları ilk sırada yer alıyor. Dr. Murat
Soysal, kalbin alt yüzeylerindeki kalp krizlerinin hazımsızlık, mide ve
karında ağrının yanı sıra şişkinlik belirtilerine neden olabileceğini
söylüyor: ‘Ancak yine de gerekli incelemeler yapılarak gaz sancısının
altında kalp krizinin yatıp yatmadığının araştırılması gerekiyor’
diyor.


Kurban Bayramı’nda sağlık açısından en önemli konulardan biri de hayvanın ‘uygun koşullarda’ kesilmesi.

ETTE KİST RİSKİ

Kontrolsüz
kesilen ve önceden kist hidatik hastalığı
olan hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler
oluşuyor ve bu hastalığa yol açan etken, sindirim kanalı yolu ile insan
vücuduna girip akciğer ve karaciğerde kistler oluşturabiliyor. Bu
kistler büyüyerek organların çalışmasını zorluyor. Hastalığın bulaştığı
kişilerde, karın ağrısı, nefes darlığı, bazen anaflaksi ortaya çıkıyor.


‘MADEN SUYU DAHA İYİ’


INTERNATIONAL Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin ‘Özellikle
kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et
tüketimi ortalama 100 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemeli, Sakatat
tüketiminden ise kaçınılmalıdır’ diyor. Soda ve maden suyunun







farklı
şeyler olduğuna dikkat çeken İrkin, ‘Maden suyu mineraller açısından da
zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecek’ açıklamasını
yapıyor. İrkin’e göre hazmı kolaylaştırmak için taze et tüketiminden
kaçınmalı, et pişirilmeden önce bir gün buzdolabında bekletilmeli.

SORUNSUZ BiR BAYRAM TATiLi iÇiN REHBER
Kurban etini buzdolabında bir gün dinlendirin. Aşırı
tüketmeyin. Kalp hastaları ve yüksek kolesterollü hastalarda bu etlerin
yenilmesi kriz riski taşır.


Hem öğle hem akşam öğününde sadece et yemeyin, yanında mutlaka sebze ve
salata da bulunsun. Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz. Eti
mangalda pişirmekten kaçının.


Vitamin B12, gençler için de çok önemlidir. Demir eksikliği oluşmasını
önler. O yüzden diyet yapmak adına kırmızı et tüketimi ortadan
kaldırmamalılar.


Vitamin B12 eksikliği, unutkanlık, halsizlik, baş dönmesi, el ve ayaklarda uyuşma gibi sorunlara neden olur.


Kurban tatilinde fazla miktarda et tüketimine bağlı olarak kalbin
rahatsız olması daha sık görülüyor. Sindirim sırasında dolaşımdaki
kanın bir kısmı mideye yöneliyor. Koroner kalp hastalarında damar zaten
daralmış oluyor. Kanı kalbin beslenmesine yönlendiremiyor, nispi olarak
koroner damarlarda kan azalmasına yol açıyor. Kalp krizi riski artıyor.








(Sabah)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Etin üzerine soda saatli bomba
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DELPHIN :: GENEL SAĞLIK-
Buraya geçin:  
Bedava forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Cookies | Son tartışmalar